Kategoriarkiv: Uncategorized

Grillsäsongen är här

Nu är det april och jag inleder officiellt grillsäsongen. Mat är en passion för livsnjutare som jag och det är något speciellt med grillat. Tänk dig en ekologisk köttbit, några korvar med hög kötthalt och lite närodlade grönsaker på det. Visste du att du även kan grilla frukt? Det blir en smaklig efterrätt, gärna tillsammans med lite glass eller en klick vispad grädde. Prova att grilla vattenmelon, ananas eller banan nästa gång du tänder grillen, du kommer inte att bli besviken! Själv ska jag snart dra på mig förklädet och tända grillen.

Grillad ananas med kokos och lime

Flest prylar när vi dör vinner inte

Kan vi gör en gemensam insats och sluta med det här att ge julklappar och födelsedagspresenter som mottagaren inte uttryckligen har sagt att han eller hon vill ha? Det fungerar på barn men när man har uppnått vuxen ålder blir bara de där oönskade prylarna något som blir ståendes. Varken bra för välmåendet eller miljön.

Förråd fullt med prylar

Doftande grytor

Att kalla mig mästerkock är att överdriva, men ibland åstadkommer jag faktiskt mästerverk i köket. Det kan ha att göra med att jag är en livsnjutare och ofta lägger ner hela min själ i det jag gör. Det är inte varje dag jag ägnar mig åt matlagning men när jag gör det sprids dofter av både chili, curry och vitlök. Bra köksredskap och kastruller är viktigt för mig för här anser jag att glädjen med att laga mat börjar. Även fina råvaror är viktigt och jag går gärna till butiker där det finns både ekologiskt kött och närodlade grönsaker. Hönsen ska ha fått gå fritt och grisen ska ha levt ett bra liv för då smakar maten mycket bättre. Att duka snyggt höjer också upplevelsen av maten. Till och med när jag äter ensam brukar jag duka med både levande ljus och fina servetter. Efter maten unnar jag mig gärna en bit choklad och kanske det blir en konjak också för livet ska ju vara njutbart och då gör man det bästa av situationen vid alla tillfällen.

Grönsaker, grytor och kniv

Rama in dina bästa stunder

Såhär års när det är rätt mörkt och trist ute brukar jag drömma mig tillbaka till tider och platser då jag har mått som bäst. Det kan röra sig om specifika årstider, när jag har fått ett nytt jobb, umgåtts med familj och vänner eller åkt utomlands. Mitt nyårslöfte för kommande år är att köpa en ordentlig kamera från Scandinavian photo så jag kan bevara dessa stunder mer än i minnet. Jag har nämligen tänkt fota fler av mina bra stunder och sedan skapa en ordentlig fotovägg av dem i hallen där jag bor. Första steget är att köpa kameran, därefter att fota och under tiden börja fylla på fotoväggen. Just det, ramar ska köpas också. Snyggast blir det om man blandar storlekar och former på ramarna tycker jag. Däremot ska nog alla gå i svart färg, kanske kombinerat med vitt och grått.

Njuta av träning

Jag har varit en periodare när det gäller träning, inte riktigt fått till den där riktiga rutinen. Jag är ju lite sådan som vill göra vad jag känner för men nu när jag meckat med min nya bil och börjat fundera på framtiden och pension så känner jag att jag måste investera i mig själv också. Så jag gick till gymmet här i kvarteret och skrev in mig, svårare än så var det ju inte. Det svåra blir ju att välja bort soffhäng för träning men jag har hittat en PT som ska hjälpa mig igång. Och jag har bestämt mig för att njuta av träningen och se det som en investering i mig själv. Det kommer ge mig ett friskare liv och jag kommer kunna njuta mer av livet i övrigt. Jag har även skaffat en bättre olycksfallsförsäkring genom detta samarbete så jag kan njuta utan oro.

Hantlar på rad
Ett gym med olika stationer

Spara till pension

Jag har alltid sökt efter ett liv i balans, och därför har jag börjat oroa mig för det här med att gå i pension. Kommer jag att ha råd att bli gammal och hur stor blir min pension? Jag pratade med en vän häromdagen om just detta. Vännen berättade för mig att han låter Söderberg och Partners förvalta hans sparande så att pengarna växer fram till att det är dags att gå i pension. Han sa att det är lätt att hålla koll på hur kapitalet ökar genom deras app. Jag ska skapa ett konto redan ikväll, för jag känner att jag inte längre kan vänta med det här.

Spargris med pengar

Njut i vardagen

Här kommer några saker som jag tycker ger lite extra njutning i vardagen: med rumsdoft hemma är det en fröjd att öppna dörren, man känner sig så välkommen i sitt eget hem. Att ha ett snyggt och praktiskt resekit för hudvården gör resandet lite extra lyxigt. Att ha ett enhetligt hudvårdsmärke på badrumshyllan tillsammans med lite lyxiga doftstickor gör varje morgon till en njutning. Nu när det börjar lacka mot jul så är det faktiskt rätt spännande att få en adventskalender fylld med massa godbitar som parfym, krämer och andra små prover. Rätt var det är så har man kanske hittat en ny favorit eller till och med flera, hitta tipsen här. Ibland är det ju bara så svårt att komma på vad man ska köpa för något, man vill ju gärna att det ska passa den som ska få presenten eller julklappen. Då är det tur att det finns räddare i nöden i form av presentkort också.

Det finns alltid ett alternativ

Då och då blir jag så sugen på att resa, men då krävs det pengar. Jag kan på allvar börja grubbla över om jag ska hålla ut och spara ihop alla pengar, eller ta ett 15000 kr lån och bara sticka iväg. En av mina vänner som ”rest färdigt” bestämde sig för ett spännande alternativ: en inre resa, och började gå i terapi. Jag fick ta del av den resan, och nu kan en sådan resa också locka mig ibland. Tänk att bli en Livingstone i mitt inre, och finna nya skatter!!!

Upptäcktsresande David Livingstone

Händigt arbete är bra för kroppen

Jag har köpt en gammal bil som är riktigt ful. Den startar inte ens. Ni kanske tycker det låter konstigt att köpa en skrothög, men det är faktiskt ett medvetet val. Jag ha märkt att jag mår väldigt bra av att arbeta med händerna. Att kunna reparera saker och hitta lösningar känns lugnande och rofyllt, och det var därför jag köpte den här gamla pärlan. Jag har beställt en massa delar från https://www.skruvat.se, och bara jag tar tid på mig tror jag nog att jag kommer kunna göra bilen som ny igen. Jag längtar faktiskt efter den dagen när jag lyckas starta bilen och ta den på en första åktur. Det här med att göra saker själv istället för att anlita någon tror jag är en bra sak, både för kropp och själ. Så nästa gång ni stöter på något föremål som har ett stort reparationsbehov, förkasta inte tanken på att köpa det. Det kan bli roligt.

En rostig pickup

Dags att hoppa av hamsterhjulet?

Jag funderar allt mer på det här med att få balans i livet och då främst mellan arbete och fritid. Ett område som har kommit en bit på väg där är vårdbemanning för enligt vad jag har kommit fram till i mina efterforskningar så finns det här ett större utrymme för att kunna påverka sin arbetstid. Jag tycker att det är dags att inse att alla inte vill jobba heltid när barnen är små utan faktiskt spendera mer tid ihop med sina barn. Ett mycket sunt tankesätt om du frågar mig. Om man börjar tänka efter så går det att minska i arbetstid utan att det påverkar ekonomin jättemycket. Det handlar till syvende och sist egentligen bara om att prioritera. Är det viktigast att jobba som en liller för att kunna åka till Thailand på semester fyra gånger om året eller är det viktigaste att göra något man verkligen gillar?

Avkoppling framför eldstaden